Nieuwsbrief oktober 2021

kind eet gezond

Heb je vragen over de ontwikkeling van je kind? Zijn er problemen in je gezin? Stel deze aan de Gezins- en Jongerencoach van Zorg in Deurne. Samen met jou kijken ze naar oplossingen. Bijvoorbeeld naar wat je zelf kunt, of waar je hulp van een ander voor nodig hebt. Gezinscoaches vind je dicht bij huis, bijvoorbeeld in je wijk of bij de school. We werken ook samen met het consultatiebureau en de huisartsen. Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 – 17.00 uur op telefoonnummer 0493-387387. Via mail zijn we bereikbaar op coordinatorjeugd@deurne.nl

Vraag en antwoord

In deze rubriek ‘vraag en antwoord’ zullen om de maand opvoedvragen gesteld worden door (fictieve) ouders Henk en Margriet Janssen, waar de gezins- en jongerencoach van de school van uw kind antwoord op zal geven. 

"Beste gezins- en jongerencoach, 

Wij zien aan onze oudste dat hij steeds wat voller wordt. We willen graag dat hij af gaat vallen, maar  weten niet zo goed hoe. Kunnen jullie ons helpen? 

Houdoe, 

Henk en Margriet Janssen"

Fruit

Ons advies

Beste Henk en Margriet, 

Fijn dat jullie ons weer weten te vinden! Wat goed dat jullie over de gezondheid van jullie kind(eren) nadenken en daar een goede balans in  willen vinden. Gezondheid is belangrijk, wanneer kinderen gezond eten, zul je merken dat ze ook lekkerder in hun vel zitten.  

In de tijd die jullie kinderen op de basisschool zitten, zie je ze uitgroeien van kleuter tot tiener. Voor kinderen in de groei is gezond eten belangrijk.  Gezond en gevarieerd eten betekent dat je vooral voedingsmiddelen kiest uit de Schijf van Vijf. 

Gezonde eetgewoonten zijn niet alleen goed voor je kind, maar ook voor de rest van je gezin. Eet  daarom gevarieerd en met regelmaat. Dit betekent dat het gezin op vaste tijden eet en drinkt en  dat je veel verschillende dingen aanbiedt. Het is bijvoorbeeld beter om niet vaker dan vier keer  per dag iets tussendoor te geven. Lekkere en gezonde tussendoortjes zijn fruit, groenten, een volkorenkoekje, een soepstengel. Het gebit loopt dan minder risico op gaatjes en je kind heeft minder kans om overgewicht te ontwikkelen. 

Elk kind heeft een andere hoeveelheid eten nodig. Kinderen kunnen soms een tijdje weinig eten en dan opeens weer veel. Kinderen geven zelf aan hoeveel ze willen eten. Wanneer een kind veel  beweegt, zul je merken dat hij meer nodig heeft dan wanneer je kind niet beweegt. Je ziet vanzelf of je kind goed groeit en er gezond uitziet. 

Als ouder ben je een voorbeeld voor je kind. Kinderen kijken hoe je iets doet, wat je eet en hoeveel je beweegt. Dit gedrag doen ze na. Zo leren ze hun eet- en beweeggewoonten aan. Tip: eet zoals je zou willen dat je kind eet, jij bent hun voorbeeld! 

Hulp nodig?

Heb je zorgen over de eetgewoonten van je kind? Neem dan contact op met een gezins- en jongerencoach! Of neem een kijkje op de website van het voedingscentrum.  

Heb je nog vragen, ideeën en/of aanvullingen voor onze nieuwsbrief? Laat het ons dan weten via  coordinatorjeugd@deurne.nl. 

Hulp nodig of vragen?