Hyper-de-piep, het is weer december!

Kerst

Heeft iedereen een fijne pakjesavond gehad? Met veel cadeaus en chocoladeletters? En de kinderen helemaal door het dolle? Je bent zeker niet de enige die stilletjes blij is wanneer de stoomboot weer richting Spanje vaart en de rust weer een klein beetje terugkeert in huis. Wat is het toch dat kinderen zo hyper worden rond de feestdagen?

Waarschijnlijk zullen je eigen ouders kunnen beamen dat jij ook drukker was rond de feestdagen. Zeker jonge kinderen zijn rond de komst van Sinterklaas op van de zenuwen. Het is ook overal: op school, op televisie, in de winkels. En sinds ook steeds meer mensen cadeautjes geven met kerst, is ook daar de druk verhoogd. Dan nog het oorverdovende vuurwerk en je kind is op een januari doodmoe.

Wat kun je doen?

Tip 1: Zorg dat je zelf zo ontspannen mogelijk de feestmaand in gaat. Wanneer jij rustig blijft en je niet laat opfokken door kerstdiners en drukke winkels, dan zal je kind ook rustiger blijven.

Tip 2: Dreig niet met de zak of de roe. Kinderen nemen dit bloedserieus en kunnen hier ontzettend bang van worden.

Tip 3: Plan geen grote uitjes of evenementen tussen de vaste feestdagen door. Heel vervelend als het buurmeisje ook nog eens haar verjaarspartijtje viert op 12 december, maar misschien goed om dat even over te slaan.

Tip 4: Twee keer een schoen zetten in een periode van twee weken is meer dan genoeg. Doe dit op een doordeweekse dag want dat scheelt je in het weekend een paar uur slaap. Je kind zal namelijk om half zeven echt niet meer kunnen wachten.

Tip 5: Praat rond bedtijd niet over de aankomende feestdagen. Dit maakt het inslapen voor een kind enorm onrustig. Op Sinterklaasavond zelf  kun je het laatste cadeautje onder het kussen van je kind leggen. Een knuffel of nieuwe pyjama is dan een goed idee. Een mooie manier om je kind zonder strijd of stress in bed te krijgen.