Nieuwsbrief - januari

Nieuws: CJG DAL krijgt een nieuwe naam!

Als Zorg in Deurne informeren we je graag over lokaal nieuws rondom het thema opvoeden en opgroeien en de zorg en ondersteuning voor kind en gezin. Heb je vragen over de ontwikkeling van je kind? Zijn er problemen in je gezin? Stel deze aan de Gezins- en Jongerencoach van Zorg in Deurne. Samen met jou kijken ze naar oplossingen. Bijvoorbeeld naar wat je zelf kunt, of waar je hulp van een ander voor nodig hebt. Gezinscoaches vind je dicht bij huis, bijvoorbeeld in je wijk of bij de school. We werken ook samen met het consultatiebureau en de huisartsen. Wij zijn telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9.00 – 17.00 uur op telefoonnummer 0493-387387. Via mail zijn we bereikbaar op coordinatorjeugd@deurne.nl.

Start in het nieuwe jaar

Het nieuwe jaar is van start gegaan, en daarmee ook de eerste nieuwsbrief van 2021. Allereest voor iedereen vanuit Zorg in Deurne de beste wensen! De start van het nieuwe jaar is voor veel mensen anders dan ze hadden gehoopt vanwege de aangescherpte Corona maatregelen. De optelsom van donkere dagen, winters weer, veel thuis moeten blijven doet ons allen verlangen naar een beter vooruitzicht. Laten we hopen dat dit snel komt!

Vanaf dit jaar zal onze nieuwsbrief om de maand bestaan uit een rubriek ‘ingezonden vraag’. De andere maand zal de nieuwsbrief in de oude vorm terugkomen.

Vraag en antwoord

In deze ‘vraag en antwoord’ rubriek zullen om de maand opvoedvragen gesteld worden door (fictieve) ouders Henk en Margriet Janssen, waar we vanuit Zorg in Deurne antwoord op geven. Deze keer gaat hun vraag over echtscheiding.

_____________________

"

Beste gezins- en jongerencoach,

Wij hebben een vriend in onze vriendengroep die vaak ruzie heeft met zijn partner. Hij zegt soms dat hij wil gaan scheiden, maar hij denkt dat dit niet goed is voor de kinderen. We horen ze wel eens ruziën waar de kinderen bij zijn. Wij hebben gezegd dat ze eerst wel naar de kinderen moeten kijken, maar wat voor advies kunnen we hem het beste geven? Hij wil ook dat we alvast aan zijn kant gaan staan in plaats van aan de kant van zijn partner. We weten niet zo goed wat we daarmee moeten, want de partner is ook gewoon super, dus we willen geen kant kiezen. Kunt u ons helpen?

Houdoe,
Henk en Margriet Janssen

"

_____________________

Beste Henk en Margriet,

Fijn dat jullie ons ook voor deze vragen weten te vinden. We kunnen ons inderdaad voorstellen dat vrienden hierover adviseren ontzettend moeilijk is. Je wilt het beste voor hen, maar ook voor de kinderen, maar je wil tussen niemand in komen te staan. Een scheiding heeft een grote impact op ouders en kinderen. Het is natuurlijk goed om te weten wat het effect van scheiden is op een kind en wat ouders, samen met hun (ex-)partner en de omgeving het beste kunnen doen om het zo soepel mogelijk te laten verlopen. Mogelijk kan het volgende hierbij helpen. In onderstaande tekst vertelt een kind hoe het is om gescheiden ouders te hebben.

“Jullie vertellen dat jullie gaan scheiden. Op die dag stort onze wereld in. Alles wat veilig en vertrouwd was wordt ineens anders. Veel van ons moeten verhuizen, naar een andere school, wennen aan jullie nieuwe liefdes en in het ergste geval 1 van de ouders heel erg missen. En dat doet pijn.

We willen zo graag allebei onze ouders in ons leven. Twee ouders die van ons houden en ons groot zien worden. Twee ouders die staan te juichen langs de lijn, trots zijn als we goeie cijfers halen en alles willen weten over ons eerste gebroken hart. Die samen op de eerste rij zitten als we examen doen en liefdevol hun eerste kleinkind vasthouden.

scheidenDus mogen we jullie een paar dingen vragen?

  • Laat ons alsjeblieft geen kant kiezen
  • Maak geen ruzie waar we bij zijn
  • Zeg geen slechte dingen over elkaar tegen ons
  • Geef ons de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie
  • Luister echt naar wat we te zeggen hebben
  • Geef ons de ruimte om van jullie allebei te houden
  • Vergeet niet dat jullie samen voor ons hebben gekozen”.

Relatieproblemen hebben een impact op de kinderen, maar ook op de ouders zelf. Vaak weten ouders zelf ook niet zo goed wat ze ermee moeten en willen ze het zelf ook graag anders. Wanneer ze het lastig vinden en/of wanneer de kinderen getuigen zijn van de ruzies, is het altijd goed om een gezins- en jongerencoach er bij te betrekken voor advies, indien de ouders daarvoor open staan. Los van de keuze die ouders maken (zien ze de toekomst samen voor zich of los van elkaar) kan een gezins- en jongerencoach samen met ouders gaan kijken wat er nodig is om een veilige basis voor de kinderen te blijven in de toekomst.

Jullie zijn als vrienden al super goed bezig. Wanneer de omgeving van ouders en kinderen een kant kiest, is dit lastig voor de andere ouder en al helemaal voor de kinderen. Die zullen merken dat er twee ‘kampen’ gevormd worden. Op deze manier krijgen kinderen ook al gauw het gevoel dat ze voor iemand moeten kiezen, terwijl je dit natuurlijk te allen tijde wilt voorkomen. Jullie als goede vrienden kunnen daar zeker een rol in spelen door zo neutraal mogelijk te blijven, ook dan help je jullie vriend.

Hopelijk is dit een antwoord op uw vraag. Wilt u hierover in gesprek of wilt u meer handvatten krijgen hoe u als ouder of contact van ouders een scheiding het beste kan laten verlopen? Dan kunt u contact opnemen met Zorg in Deurne en denken we graag mee.

Opnieuw in een lockdown

Tijdens de inleiding stonden we al kort stil bij het Corona virus. Waar we een paar maanden geleden dachten een pittige periode te hebben door zelf veel thuis te zijn en de kinderen thuis te hebben, zitten we ondertussen in de tweede lockdown. Een periode die nog meer van iedereen, en helemaal van jou als ouder, vraagt. Mocht je met je handen in je haar zitten of mocht het even te veel worden is dit volkomen begrijpelijk! Neem gerust contact op met ons wanneer je iemand kan gebruiken die even met je meedenkt.

Op de website van het NJI staan tips beschreven die mogelijk kunnen helpen. Doordat kinderen veelal thuis de lessen volgen en ouders werken voornamelijk thuis, kunnen deze tips mogelijk wat handvaten bieden.
 

Heb je nog vragen, ideeën en/of aanvullingen voor onze nieuwsbrief? Laat het ons dan weten via coordinatorjeugd@deurne.nl.

Hulp nodig of vragen?