Week van het Geld 2019

geld

Deze week is het weer de Nationale Week van het Geld. Op veel scholen wordt hier aandacht aan besteed met als doel om kinderen te leren omgaan met geld. Jong geleerd is nu eenmaal oud gedaan. Dat geldt ook als je het hebt over het beheren van je financiën. Helaas hebben heel veel mensen hier moeite mee en komen in de schulden terecht.

Als ouder kun je al vroeg beginnen je kinderen bewust te maken van de waarde van geld en hoe ze hier verantwoordelijk mee om moeten gaan. Weten ze bijvoorbeeld al dat speelgoed en kleren niet zomaar uit de lucht vallen maar dat je hiervoor moet werken en sparen?

Het beroemde spaarvarken

Wie is er niet groot mee geworden? Je krijgt van oma een paar euro voor je verjaardag. Waar laat je dat? In je spaarpot natuurlijk. Nu heeft voor een kind een spaarpot niet veel meer betekenis dan een potje waar je geld in stopt. Het concept ‘sparen’ is nog vaag. Maar die betekenis kun jij als ouder er wel aan hangen. Vanaf een jaar of 5 kun je je kind prima uitleggen dat je iets niet gaat kopen voor hem of haar, maar dat ze er wel zelf voor mogen sparen. Om het duidelijk te maken kun je een plaatje ophangen van het item dat je kind graag wil hebben en daarnaast teken je een gekleurde balk van rood naar groen waarop je stapje voor stapje kunt laten zien hoe veel ze nog moeten sparen voor ze het hele bedrag bij elkaar hebben.

Zakgeld

Als je kind een jaar of 8 is, kun je de verantwoordelijkheid wat verhogen door je kind zakgeld te geven. Op die leeftijd is 2 euro per week ruim voldoende. Leg je kind uit dat hij/zij zelf mag bepalen waar het geld aan wordt gegeven maar dat op betekent dat het ook echt op is. Dan kan er dus iets niet gekocht worden en moet er eerst weer gespaard worden. Ga er trouwens vanuit dat kinderen sparen vaak moeilijk vinden. Iets ‘NU’ willen hebben hoort bij kinderen.

Wanneer een pinpas?

Veel kinderen krijgen vanaf de brugklas een eigen rekening en een pinpas. Een belangrijk moment want je kind moet goed beseffen welke verantwoordelijkheid samengaat met het hebben van een rekening en het geheim houden van een pincode. Gelukkig kun je als ouder instellen dat je kunt meekijken op de rekening van je kind en ook een maximaal op te nemen bedrag per dag. Praat met je kind over de waarde van sommige spullen en bespreek of ze echt bereid zijn hiervoor te sparen.

Lenen of werken?

Naarmate een kind ouder wordt mag je meer en meer verwachten dat ze zelf sparen of werken voor de dingen die ze graag willen hebben. En ook dat als ze geld aan het ene uitgeven, dat iets anders dan dus zal moeten wachten. Het is dan ook niet aan te raden je kind geld te lenen voor extra spullen. Mogelijk werk je hiermee onverantwoordelijk leengedrag in de hand dat later voor problemen kan zorgen. Leen je je kind toch iets, spreek dan duidelijk af wanneer het geld terugbetaald moet worden en hou je kind daaraan.

Een beter alternatief is door je kind voor extra geld te laten werken. Een kind onder de 15 kun je klusjes in en om het huis laten doen. Hoe groter de klus, hoe meer geld ze ervoor krijgen. Vanaf 15 jaar mag een jongere een baantje aannemen voor een aantal uur per week. Vanaf dat moment kunnen ze ook wat duurdere uitgaven gaan doen en hoef jij minder te betalen. Je kunt hun salaris uiteraard nog wel aanvullen met bijvoorbeeld kleedgeld.

Kijk voor meer informatie over omgaan met geld hier of hier.