Nieuwsbrief februari

fatherson

Als Zorg in Deurne informeren we je graag over lokaal nieuws rondom het thema opvoeden en opgroeien en de zorg en ondersteuning voor kind en gezin. 

Heb je vragen over de ontwikkeling van je kind? Zijn er problemen in je gezin? Stel deze aan de Gezins- en Jongerencoach van Zorg in Deurne. Samen met jou kijken ze naar oplossingen. Bijvoorbeeld naar wat je zelf kunt, of waar je hulp van een ander voor nodig hebt. Gezinscoaches vind je dicht bij huis, bijvoorbeeld in je wijk of bij de school. We werken ook samen met het consultatiebureau en de huisartsen. Wij zijn telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9.00 – 17.00 uur op telefoonnummer 0493-387387. Via mail zijn we bereikbaar op coordinatorjeugd@deurne.nl.

De perfectie maatschappij

Graag willen allemaal zo veel mogelijk dingen goed doen. En stralen we dit soms bewust en soms onbewust over op onze kinderen. Je wil graag dat je kind zijn best doet op school, goed is in voetbal en ‘erbij’ hoort in relatie tot leeftijdsgenoten. Begrijpelijk, maar er zit ook een andere kant aan die we graag willen belichten.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat jongeren deze druk best wel eens voelen.

smartphone

Voor jongeren wordt de norm niet alleen bepaald door de mensen om hen heen, maar tegenwoordig ook steeds meer door sociale media. Er worden veel ‘gelukkige’ momenten gedeeld op sociale media die zowel jongeren als volwassenen vaak automatisch vergelijken met hun eigen leven. Wanneer je als jongere nog onvoldoende levenservaring hebt en je nog niet met een filterende blik naar deze beelden kan kijken, kan het meer druk geven om zelf ook te voldoen aan de norm van ‘perfectie’. Dit past binnen de perfectie maatschappij.

Is het erg om streberig te zijn of eisen te stellen aan je kind? In basis niet, je geeft je kind mee dat het belangrijk is je ergens voor in te spannen en dat inspanning wordt gewaardeerd. Wel kan het een probleem worden als het gaat om het creëren van perfectionisme. Hiervan ondervinden kinderen vaak last en daarmee is het streven naar het goed te willen doen te ver doorgeslagen.

Mogelijke oorzaken van perfectionisme

Helaas gebeurt dit doorslaan wel in sommige gevallen. Maar wat zijn nu eigenlijk oorzaken van perfectionisme?
We vergelijken ons zelf voortdurend met elkaar. Dat begint al wanneer kinderen nog op de basisschool zitten en ouders hierover met elkaar praten. ‘Is jouw kind ook ‘een zon’ met lezen? Nee, maar die van mij heeft ‘een plus’ met rekenen’. Trots zijn op je eigen kind is logisch en mooi, maar dit kan ook maken dat er al een bepaalde mate van druk ontstaat als het gaat over presteren. Daarnaast willen ouders het bestaansrecht van hun kind versterken; ‘kom op, laat je zien in de klas’. Of; ‘als je nog niet kunt fietsen zonder zijwielen dan moeten we dat snel gaan oefenen’. ‘Ben niet afwachtend op het sportveld, maar vraag om de bal!’. Dit alles onder het motto: ik heb succes dus ik besta! Er zijn momenten dat we niet meer tevreden kunnen zijn met ‘wat goed genoeg is’ en we dat ook even lijken te vergeten wat goed genoeg is voor je kind. Stel jezelf als ouders deze vraag, het is belangrijk om het hier samen over te hebben.

De term ‘curlingouders’ is jullie mogelijk wel bekend. We willen onze kinderen het liefst overal tegen beschermen. Is er geen vriendje om mee af te spreken? Dan appen daarna nog wel een ouder om alsnog een speelafspraakje te regelen. Of; niet uitgenodigd worden voor een kinderfeestje? Dan gaan wij ook iets heel leuks doen vanmiddag. Het lijkt daarmee dat je kind niet verdrietig mag zijn en geen teleurstelling mag meemaken. Maar, het leven is niet perfect, daar moet je kind mee leren omgaan. En juist deze tegenslagen maken dat je kind zich kan ‘opmaken’ voor het latere leven, waarin we ook blootgesteld worden aan teleurstelling. En daarom willen we het advies meegeven: gun je kind zo nu en dan een teleurstelling.

Tot slot geloven we dat veel maakbaar is in de wereld; je bent zelf verantwoordelijk voor je geluk en je leven. Als je ergens voor gaat dan lukt het wel! We mogen ook zien dat er naast genen en geluk nog ontelbaar factoren zijn die invloed hebben op je leven.

Waarom fouten maken goed voor je is

Lachen: een fout geeft iets om over te lachen. Het is fijn als je als ouder kan laten zien dat je er ontspannen mee om kunt gaan. Zo leren kinderen dat het niet erg is om fouten te maken. Als er nooit iets mis ging was de wereld maar saai, toch?

OOPSKans: een fout is een kans om een onverwachte oplossing te bedenken. Het gaat bij een foutje vaak anders dan je verwacht. Laat zien hoe flexibel je daarmee om kunt gaan. Het leven van kinderen gaat immers nog heel vaak niet zoals ze in gedachten hadden. Laat hen vroeg kennis maken met deze ervaringen. En vergeet niet dat de belangrijkste uitvindingen zijn begonnen met een ongelukje!

Vrienden: kinderen zoeken het liefst kinderen op die ook foutjes maken, die de lat niet heel hoog hebben liggen. Anders moeten ze zelf misschien wel op hun tenen lopen.

Leren: deze kennen we allemaal. Van fouten maken leer je. Als je in je comfortzone blijft dan gaat het niet vaak fout, ook niet als jij als ouder overneemt, corrigeert en met je vooruitziende blik je kinderen behoedt voor wat jij al ziet gebeuren. Toch is de uitdaging het te laten gebeuren. Stimuleer je kinderen hun grenzen op te zoeken en er ook soms overeen te gaan. Je kinderen iets te laten doen waarvan jij denkt dat ze dit nog niet kunnen. Juist als deze dingen dan toch lukken geeft hen dit succeservaringen en zelfvertrouwen. En laat zelfvertrouwen nou de belangrijkste eigenschap zijn voor een positieve ontwikkeling van jouw kinderen.

Lastig?

Ja soms wel. Het vraagt misschien wel iets anders dan je gewend bent te doen. Daarnaast heb je van die dagen dat je minder kunt hebben. Wij zijn niet perfect als ouders. En gelukkig is dat ook het advies, om niet perfect te zijn!

Laat dat aan je kinderen zien. Leg je het uit als je iets doet wat je achteraf anders had moeten doen? Want dat zou al een mooi eerste voornemen zijn naar verandering. En laten we eerlijk zijn, als je kind een glas melk omstoot blijft dat irritant toch;-)?

Hulp nodig?

Ook over deze dagelijkse opvoeddilemma’s kunnen onze gezins- en jongerencoaches goed meedenken en advies geven.

Heb je nog vragen, ideeën en/of aanvullingen voor onze nieuwsbrief? Laat het ons dan weten via coordinatorjeugd@deurne.nl.