Nieuwsbrief november - eenzaamheid en tips

Faalangst

Als Zorg in Deurne informeren we je graag over lokaal nieuws rondom het thema opvoeden en opgroeien en de zorg en ondersteuning voor kind en gezin.

Heb je vragen over de ontwikkeling van je kind? Zijn er problemen in je gezin? Stel deze aan de Gezins- en Jongerencoach van Zorg in Deurne. Samen met jou kijken ze naar oplossingen. Bijvoorbeeld naar wat je zelf kunt, of waar je hulp van een ander voor nodig hebt. Gezinscoaches vind je dicht bij huis, bijvoorbeeld in je wijk of bij de school. We werken ook samen met het consultatiebureau en de huisartsen. Wij zijn telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9.00 – 17.00 uur op telefoonnummer 0493-387387. Via mail zijn we bereikbaar op coordinatorjeugd@deurne.nl.

De donkere wintermaanden

De klok is verzet, het is vroeg donker en het wordt steeds kouder. De wintermaanden komen er aan. Voor de één betekent dit knusse avonden thuis. De ander heeft meer moeite met de donkere dagen. Daarnaast hebben we nog steeds te maken met maatregelen rondom het corona-virus. Desondanks hopen wij dat iedereen over een paar weken fijne feestdagen kan vieren, als lichtpuntje in de donkere dagen.

Eenzaamheid

Ieder kind voelt zich wel eens eenzaam. Dat is heel normaal. Hoewel het vervelend is, verdwijnt dit gevoel vaak na een tijdje weer. Het eenzame gevoel kan verschillende oorzaken hebben. Misschien lukt het je kind even wat minder om af te spreken met vriendjes of vriendinnetjes of speelt onzekerheid een rol. Een kind kan zich eenzaam voelen, ondanks dat het vaak andere mensen om zich heen heeft. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer het kind geen luisterend oor kan vinden of wanneer het kind buitengesloten wordt. Als ouder is het fijn om te weten wat je kind ervaart, zodat je hem of haar daarbij kunt ondersteunen.

Tips voor het praten met je kind

Het kan soms lastig zijn om met je kind te praten. Kinderen zitten er vaak niet op te wachten om aan tafel een gesprek te voeren, maar vinden het wel fijn om te kunnen delen wat er in hun hoofd speelt. Kinderen willen graag bezig zijn, maak hier gebruik van en zorg ervoor dat je woorden gebruikt die je kind begrijpt.

  • Kies een goed moment. Bijvoorbeeld tijdens het knutselen, uitlaten van de hond of een spelletje.
  • Probeer spelen en praten te combineren.
  • Ga op dezelfde hoogte zitten als je kind en kijk hem/haar aan als je praat.
  • Stel open vragen:
    o Wat vond je leuk vandaag?
    o Met wie was je toen?
    o Wat vond je niet zo leuk vandaag? o Wat gebeurde er toen?
    o Hoe vond jij dat? 
  • Houd het gesprek kort, maximaal 10 minuten.
  • Vertel je kind dat het zijn/haar mening mag geven.
  • Sluit het gesprek positief af door bijvoorbeeld een compliment te geven over wat je kind je heeft verteld.

Hoe herken ik eenzaamheid?

Soms kun je het even niet alleen (en dat hoeft gelukkig ook niet)

Door goed naar je kind te kijken en luisteren, kun je helpen voorkomen dat je zoon/dochter lang met het gevoel rond blijft lopen. Misschien kom je als trainer of vrijwilliger bij een (sport)club ook andere kinderen tegen en is het fijn om te weten waar je op kunt letten.
Signalen voor eenzaamheid:

  • Lichamelijke signalen zoals verminderde zelfzorg, hoofdpijn of gebrek aan eetlust.
  • Psychische signalen zoals teruggetrokken gedrag, een negatief zelfbeeld of boosheid.
  • Sociale signalen zoals weinig sociale contacten of het missen van sociale steun.

Tips tegen eenzaamheid

Wanneer je het idee hebt dat je kind zich eenzaam voelt, is het fijn om het te kunnen ondersteunen. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar de behoefte van je kind. Niet iedereen heeft evenveel behoefte aan contact. Sommige kinderen zijn graag op zichzelf en anderen willen het liefst iedere dag afspreken. Dat is allebei helemaal prima. Kijk bij dus vooral naar wat er bij jouw kind past en respecteer zijn behoeftes. Ga ook samen met je kind in gesprek over wat hij/zij prettig vindt.

Enkele tips tegen eenzaamheid:

  • Schrijf elke dag iets kleins op wat die dag leuk, mooi, grappig of gezellig was. Hierdoor leg je de focus op de positieve dingen. Daarnaast kan het een mooi en positief gespreksonderwerp zijn voor jullie.
  • Ga elke dag even naar buiten. Door te bewegen en naar buiten te gaan voel je je echt beter.
  • Ga bijvoorbeeld naar het speeltuintje om de hoek of naar het bos.
  • Onderzoek samen of er een (sport)clubje is wat je kind leuk zou vinden. Er is tegenwoordig voor (bijna) iedere interesse wel een clubje te vinden. Zowel fysiek als online.

Heb je nog vragen, ideeën en/of aanvullingen voor onze nieuwsbrief? Laat het ons dan weten via coordinatorjeugd@deurne.nl.