Nieuwsbrief Januari 2022

Als Zorg in Deurne informeren we je graag over lokaal nieuws rondom het thema opvoeden en opgroeien én de zorg en ondersteuning voor kind en gezin.
Heb je vragen over de ontwikkeling van je kind? Zijn er problemen in je gezin? Stel deze aan de Gezins- en Jongerencoach van Zorg in Deurne. Samen met jou kijken ze naar oplossingen. Bijvoorbeeld naar wat je zelf kunt, of waar je hulp van een ander voor nodig hebt. Gezinscoaches vind je dicht bij huis, bijvoorbeeld in je wijk of bij de school. We werken ook samen met het consultatiebureau en de huisartsen. Wij zijn telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9.00 – 17.00 uur op telefoonnummer 0493-387387. Via mail zijn we bereikbaar op coordinatorjeugd@deurne.nl.
De start van een nieuw jaar,
tijd voor nog meer goede voornemens. Of toch niet?
Het jaar 2022 is van start gegaan en ook dit jaar nemen we onszelf voor er een goed jaar van te maken. Veel ouders zullen herkennen dat het leven bestaat uit alle ballen hoog houden. Je bent (een deel van de week) aan het werk, je wil het huis op orde houden, eigenlijk zou je ook nog moeten sporten, gezond leven, het goede voorbeeld geven aan je kinderen, tijd maken voor een uitstapje, en was het ook niet beter om elke avond voor te lezen? Maar wat is eigenlijk goed genoeg? En zou het niet helpen alle ballen laag te houden in plaats van hoog?
Dit vraagt soms nog al wat van jezelf, en wat stralen we daarmee uit naar onze kinderen?
Onverdeelde aandacht
Voldoende aandacht geven aan je kinderen wil iedere ouder. Maar het is soms ook zoeken. Er zijn veel invloeden die je kunnen afleiden van het oprecht aandacht geven aan je kind. Hierbij kun je denken aan berichten op je telefoon die binnen komen, een deadline op je werk waar je snel nog wat voor wil doen, je partner die zijn of haar verhaal wil doen of een goede vriendin waar het niet zo goed mee gaat. Als we het hebben over quality time met onze kinderen dan zit hem dat niet in het aantal uren dat je per dag met je kind bezig bent. Het gaat er over hoe je je kind onverdeelde aandacht geeft. Dus niet met je telefoon in de hand reageren op een verhaal van je kind. We weten dat door echt oog en aandacht te hebben voor je kind, je kind zich gezien en gehoord voelt. Daarmee zijn kinderen minder geneigd op een negatieve manier aandacht te vragen.
Hoe doe je dat dan, ‘aandacht geven’?
Praktisch gezien kun je aandacht geven heel eenvoudig aanpakken. Je gaat naast je kind zitten als hij kleurt, huiswerk maakt, een spelletje op de computer doet, etc. Je toont op zo’n moment je belangstelling voor wat je kind doet en eventueel kun je vragen of je mee mag doen. Vaak vertellen kinderen terwijl ze met iets bezig zijn uit zichzelf over wat zij die dag hebben meegemaakt. Het is belangrijk om je te realiseren dat jij op zo’n moment aansluit bij wat je kind doet. Je hoeft dus niet zelf te bedenken wat je met je kind kunt doen of welk uitstapje jullie gaan maken; je kind is vaak al ergens mee bezig en daar kun je gemakkelijk bij aansluiten.
Tijd vrij maken voor je kind geldt ook voor momenten waarop je kind uit zichzelf naar je toekomt. Bijvoorbeeld als hij je het nieuwe liedje dat hij pas op school heeft geleerd wil laten horen, als hij jou de tekening wil laten zien die hij net gemaakt heeft of als hij iets gezien heeft op tv dat hij jou graag wil vertellen. Probeer op dat soort momenten – die vaak maar een minuutje duren – te stoppen met waar je mee bezig bent en om je kind dan je volle aandacht te geven. Op zo’n moment heeft je kind namelijk echt jouw aandacht nodig. En aangezien je kind die aandacht dan vaak maar heel kort nodig heeft, is het handiger om er – als het even kan – meteen aan te voldoen.
Ben niet te streng voor jezelf als dat een keer niet gelukt is, morgen weer een nieuwe dag met nieuwe kansen. Als je vaker meer worstelt dan je eigenlijk wil, is ons advies: praat erover met je kind. Al op jonge leeftijd kun je het je kinderen heel goed uitleggen. Vertel ze dan dat het soms een beetje drukker is dan je zou willen. Je kunt zelfs vragen hoe je kind het fijn zou vinden om samen tijd door te brengen of jou kan helpen wel te luisteren. Je zult zien dat ze met leuke ideeën komen.
Wat straal je uit en wat herinnert je kind zich later?
Zoals we deze nieuwsbrief begonnen hebben we over het algemeen allemaal drukke levens. Je probeert alle ballen hoog te houden en aan het eind van de dag plof je, soms met een vol hoofd, op de bank. Maar wat stralen we, onbewust, naar onze kinderen uit door alle spreekwoordelijke ballen hoog te houden? Misschien wel dat het normaal is om zo druk te zijn dat je weinig tijd over hebt voor elkaar. En dat is eigenlijk niet wat de meeste ouders willen. Meer is niet altijd beter, en prima is goed genoeg. Door je bewust te worden van wat je echt belangrijk vindt in je eigen leven, kun je ook bewust keuzes maken in waar je je aandacht wel en niet aan wil schenken. Bijvoorbeeld aan jezelf. Want ook jijzelf hoort thuis in het rijtje van dingen die belangrijk zijn om aandacht aan te schenken.
Aandacht voor jezelf
Ouders schenken al hun liefde en aandacht vaak automatisch aan hun gezin, werk, partner, vrienden, huishouden, etc. Hierdoor kom je zelf vaak op de laatste plaats. Als je dat een korte tijd doet, omdat de situatie er naar vraagt, is het geen probleem. Maar als je standaard eerst voor een ander zorgt voordat je tijd en aandacht aan jezelf besteedt, dan ga je op je reserves leven. En daarmee ben je vaak niet meer de beste vader of moeder die je zou willen zijn. Je kunt jezelf vergelijken met een batterij. Die moet ook opgeladen worden om energie te kunnen geven. Een lege batterij heeft niets te geven. Toch presteren veel ouders het om zelfs in hun reserves nog energie te leveren, wat uiteindelijk kan leiden tot vermoeidheid, spanningen in je relatie of een korter lontje naar je kinderen toe.
Stel jezelf dan ook als voornemen voor 2022 om meer tijd voor jezelf vrij te maken.
Enkele tips om meer aandacht en tijd aan jezelf te schenken:
- Schrijf 3 dingen op die voor jou belangrijk zijn en maak hier de komende twee weken tijd voor
- Zet meldingen op je telefoon uit na 20.30 uur ’s avonds zodat je ongestoord tv kan kijken, je hobby kan uitvoeren of rust kan nemen
- Straal naar je kinderen uit dat ook vaders en moeders goed voor zichzelf moeten zorgen om daarmee nog beter voor hen te kunnen zorgen
- Maak keuzes in je eigen belang. Want daarmee geef je je kinderen misschien wel de belangrijkste boodschap mee voor later: je bent zelf belangrijk genoeg om voor te zorgen.
Heb je nog vragen, ideeën en/of aanvullingen voor onze nieuwsbrief? Laat het ons dan weten via coordinatorjeugd@deurne.nl.